Recensie Ruud Verhoeven op bundel ‘Dichterbij het Leven’

Op 26 maart 2022 overhandigde ik een exemplaar van mijn dichtbundel aan de Gulpense maatschappelijk werker, zanger, schrijver, toneelspeler en oud-wethouder Ruud Verhoeven tijdens een bijzondere lekkere Syrische lunch in restaurant Sha’aam te Nijswiller. Een bijzonder moment, een soort bezegeling van een vriendschap en samenwerking op literair en muzikaal gebied. In de bundel staan twee door Ruud gemaakte foto’s waarbij ik een gedicht schreef.

Twee dagen later plaatste hij zijn ervaring over dit moment op FB:“DICHTERbij het leven en de dood” is de titel van een gedichtenbundel van Jacques Smeets. Ik kreeg zijn bundel zaterdag tijdens een lekkere ontspannen lunch bij Sha’aam. Jacques vertelde dat hij iedereen die bijdragen aan dit prachtige boek geleverd had, als persoonlijke dank een exemplaar cadeau wilde doen. Die ‘bijdragen’ bestaan dan vaker uit foto’s, tekeningen, beelden, teksten; het zijn inspiraties voor Jacques geworden om de beelden die het bij hém oproept te vangen in woorden.. Door die zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken, zijn fantasie de vrije loop te laten, er een vertekenende spiegel voor te zetten of juist de rauwe werkelijkheid van wat hij ziet te beschrijven, ontstaat er een afwisselende combinatie van verhalen en beelden, die ons meeneemt op zijn reis langs leven en wereld. Soms onderhoudend, soms, zoals de titel aangeeft, letterlijk rond zaken van leven en dood.

Ik ken Jacques nu al wat jaren vanuit een toevallige ontmoeting in De Klimboom in Simpelveld. Zoals ik, fladderend langs allerlei aspecten van het leven, poog die vast te houden in lied en muziek, zo doet Jacques dat in zijn gedichten. Bij al onze ontmoetingen wisselen wij iets van onze werelden uit en genieten van wat de ander maakt, voelt en doet. Binnenkort mag ik met hem op tour bij wat presentaties van zijn bundel, een stukje met hem mee zwerven langs soms alledaagse aspecten van leven en dood die bijzonder worden, omdat hij ze opraapt en ze verpakt in mooi ‘
Ruud, heel veel dank voor deze mooie woorden’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *